понедельник, 6 апреля 2015 г.

Важлива інформація про небезпечні іграшки в Україні.



В Україні половина дитячих товарів — шкідлива для здоров’я
Особливий вид товарів, призначених для виховання дітей, — іграшки. Вони радують малюків, допомагають їм розвиватись, пізнавати навколишній світ, фантазувати, сприяють їх розумовому і фізичному розвитку, привчають до праці, формують характер. Для покоління, що підростає, гра має таке саме значення, як для дорослих, — робота, творча діяльність — тому іграшки відображають образи й події сучасності. Але не все тут так просто, як здається. Виявляється, насправді, безпечних і якісних товарів для дітей на вітчизняному ринку дуже мало.
Наталя ПЛОХОТНЮК
Більшість людей сьогодні орієнтується на зовнішній вигляд, яскравість, оригінальність виробу, а вже потім звертає увагу на те, чи буде забавка безпечною для дитини. На практиці рідко хто з покупців цікавиться, чи має лялька або іграшкова машинка сертифікат якості, який зобов’язаний показати продавець. А робити це варто, бо ситуація у цій сфері склалася критична. Ще наприкінці минулого року Держспоживінспекція перевірила сто тисяч іграшок, і 55 % з них не відповідали вимогам нормативних документів та визнані небезпечними для дітей, тому їх заборонили до продажу. 98 % неякісних виробів — імпортні. Продаж іграшок припинили на 31 підприємстві України, порушники заплатили майже 6 млн грн штрафів.

І знову Китай
У 90 % випадків неякісні іграшки були китайського виробництва. Проте сьогодні на товари Піднебесної, які продаються в США та ЄС, нарікань значно менше, ніж на ті, які реалізують в Україні. Це відбувається тому, що до нас здебільшого імпортують дешеву продукцію, адже більшість батьків не може дозволити собі купувати дітям дорогі іграшки. Виготовити водночас якісну й дешеву іграшку просто неможливо. Лабораторні дослідження показали, що кожна третя китайська іграшка містить небезпечні речовини, які можуть призвести до отруєння дитини або до серйозних хвороб, навіть порушення імунної системи. Кількість кадмію, свинцю та нікелю, що містяться в текстильних та пластикових іграшках, іноді перевищує допустиму норму в 10-40 разів. У 50 % виробник чи імпортер не надає всієї необхідної інформації, зазначають експерти. Ось один з яскравих прикладів — повсюди продаються іграшкові каченята, яких пускають плавати у воду. Виготовляти їх із латексу — дорого, тому деякі підприємці для здешевлення виробництва використовують звичайний пластик, в який додають хімічні речовини, що є надзвичайно канцерогенними і можуть спровокувати у дітей алергічну реакцію. Тож якщо в складі іграшки ви бачите надпис «ПВХ», проте ті ж каченята дуже м’які, краще утриматись від їх купівлі. Як зауважує головний дитячий алерголог м. Києва, завідувач відділення алергології Київської міської дитячої лікарні № 2 Микола Макуха, щороку від алергії потерпають понад 10 тис. столичних дітлахів. «Останніми роками ми помітили тенденцію зростання захворювання на алергію. Збільшується кількість дітей, у яких діагностуємо гостру алергію, а це гостра кропив’янка, ангіоневротичний набряк Квінке,— говорить фахівець.— Раніше протягом року у нашій лікарні проходило лікування 40-50 дітей, а за минулий рік таких дітей було понад 170. Ми не завжди можемо чітко з’ясувати причину появи алергії, проте припускаємо, що це харчові продукти, одяг, іграшки».
Чим небезпечні іграшки?
Неякісні іграшки можуть стати причиною травм і пошкоджень, отруєнь токсичними речовинами і виникнення алергії у дитини. У світі триває боротьба з китайськими іграшками, нашпигованими свинцем. Токсичність їхніх фарб перевіряють американські, європейські та російські експерти. На захист якості ляльок та ведмежат стали й українські фахівці. Адже рівень дитячого травматизму після забав з іграшками стрімко зростає. За минулий рік зафіксовано 6700 поранень і 4 випадки загибелі дітей від ігор із дротиками «дартс». 150 нещасних випадків сталося після запуску «повітряних танцівниць», траєкторію польоту яких неможливо було передбачити, і вони на льоту калічили малюків. Страшними каліцтвами закінчувалося «спілкування» із лялькою-«людожером» під назвою «Погодуй мене». Пережовуючи пластмасову їжу, вона заодно відкушувала дитячі пальчики, залишаючи малюків інвалідами. Жахливі смерті на рахунку у міні-гамаків із нейлону, котрі, скручуючись у тугий кокон, задушили десятки дітей та підлітків. Це — не кадри з фільмів жахів, а сумна статистика. Тому й постає запитання: як же захистити свою дитину від небезпечних іграшок? Над цією проблемою працюють спеціалісти «Укрметртестстандарту», регулярно перевіряючи на міцність і безпеку продукцію, що потрапляє на полиці крамниць. Якість іграшок оцінюють органолептично та за фізико-хімічними показниками з обов’язковим випробуванням їх на безпеку. Оцінюють і художнє оформлення упаковки, а також правильне оформлення етикеток. Потенційна небезпека та низька якість іграшок, представлених на ринку, вражає. Більшість з них надходить в продаж без узгодження з боку Державної санітарно-епідеміологічної служби, не маючи відповідних документів, що підтверджують їх якість і безпечність.
Обирай та перевіряй

На базарах найчастіше продають продукцію, що потрапляє в Україну нелегально. Тому аби правильно обрати якісну та безпечну іграшку, батькам необхідно звертати увагу на супроводжувальні документи. На продукцію мають бути сертифікати (декларації) відповідності від виробника щодо безпечності іграшок, а також сертифікати якості і гігієни. Маркування на упаковці свідчить про те, чи відповідає іграшка вимогам стандартів. Важливим є й склад хімічних елементів матеріалу, з якого зроблено виріб, адже сьогодні продається величезна кількість іграшок, що містять небезпечні речовини — такі як формальдегід, толуол, фенол, солі важких металів. Ці сполуки здатні викликати алергічні реакції в дитини й навіть вражати центральну нервову систему. Іграшки повинні бути красиво оформлені, мати гладку поверхню, покриття має бути рівномірним, без пропусків, патьоків. Безпечна шумова межа — 85 децибел. Найбільш загрозливою вважається дитяча зброя, де рівень звуку коливається в межах 120-140 децибел. Ознакою ймовірної небезпеки є неприємний (хімічний) чи солодкий запах від іграшки, особливо якщо вона пофарбована у яскраві кольори. Малюкам не варто купувати іграшки, всередині яких містяться дрібні деталі (кульки, палички, тощо), котрі вони можуть проковтнути, засунути собі у вухо чи ніс. На виробах зазвичай вказуються рекомендації щодо віку. Лялька може бути непривабливою, але безпечною бути зобов’язана — зазначають у лабораторії випробування іграшок Центру випробувань продукції «Укрметртестстандарту». Адже якщо дитина пораниться якоюсь іграшкою, вона отримає величезний стрес. У результаті лялька або машинка, яка «скривдила» її, завжди асоціюватиметься з прикрими відчуттями. Ретельного огляду потребує і зовнішній вигляд іграшок. Адже коли ви вибираєте плюшеве звірятко, вам ніхто не дозволить перевірити його на міцність. А гарантій того, що, відірвавши око, дитина не захоче покласти його собі до рота, на жаль, немає. Тому спеціалісти «Укрметртестстандарту» перевіряють і надійність кріплення елементів. Особливо небезпечні для дітлахів заводні іграшки та машинки з дистанційним керуванням. Адже побачивши, як рухається автомобільчик або стрибає пластмасова пташка, малюк загоряється бажанням поцікавитися, що ж там всередині, та починає розбирати іграшку на запчастини. Дуже важливо, щоб під час такого заняття він не поранив ручку чи не проковтнув якусь деталь.
Існує ще таке поняття, як психолого-педагогічна і художньо-технічна відповідність. Її оцінюють члени міжвідомчої художньо-технічної ради з іграшок і науково-ігрових посібників при Міносвіти. «Вся складність у тому,— пояснює заступник голови міжвідомчої художньо-технічної ради Людмила Гладун,— що вплив тієї або іншої іграшки на психіку дитини простежити непросто. Найчастіше тривожний сон, збуджений нервовий стан малюка і навіть енурез не викликають у батьків підозр, що в цьому може бути винною лялька з жорстокою посмішкою». У європейських країнах, де дитячі товари перебувають під контролем не лише державних органів, а й численних громадських організацій, такої проблеми немає. У нас, на жаль, ця функція лягла на плечі батьків. Адже імпортні іграшки перевіряє лише Міністерство охорони здоров’я, після чого вони отримують висновок санітарно-гігієнічної служби, а ось психолого-педагогічна й художньо-технічна експертизи не є обов’язковими. Тому говорити про безпеку іноземних «монстрів» сьогодні складно. А українська продукція проходить жорсткий відбір із боку державних органів контролю за якістю. Наш виробник повинен отримати сертифікат гігієнічної та санітарно-епідеміологічної експертизи, а також сертифікат відповідності в органах Держспоживстандарту. Він зобов’язаний й узгодити авторський зразок іграшки із психологами та педагогами з міжвідомчої художньо-технічної ради. І тільки після всіх цих процедур його продукція потрапляє на прилавки. Чого не можна сказати про імпортерів. Держава досі не подбала про те, аби іноземні іграшки стали безпечними для психіки наших дітлахів. Фахівці Міжнародної асоціації «За майбутнє без токсинів» також перевіряли минулого року дитячі іграшки на предмет вмісту небезпечних речовин. Виявилося, що не тільки у китайській, а й у європейській продукції вони зашкалюють. Якщо в іграшці міститься свинець , то слідом прийдуть проблеми з навчанням, дефіцит уваги, розлад координації. Ртуть призведе до проблем із нирками, а також з нервовою і серцево-судинною системою, шлунком і репродуктивними органами, зором. Миш’як шкідливий для шкіри, провокуює гіпертонію, неврологічні розлади і зниження інтелекту. Сурма та кадмій сильно підвищують ризик онкології. Ну, і так далі. «Серед перевірених іграшок небезпечною виявилася кожна п’ята!— розповів технічний експерт Міжнародної асоціації «За майбутнє без токсинів» Джо Діганжі. Небезпечні іграшки зустрічались і у великих торговельних центрах, і на ринках. Тести показали — навіть відомий бренд або висока ціна не гарантують повної безпеки. Тому під час вибору подарунка для дитини дорослим треба бути обачливими та уважними.

Матеріали cайту: http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/2373/art/1405624506.html

Комментариев нет :

Отправить комментарий