среда, 16 апреля 2014 г.

Інформаційна безпека дітей під пильною увагою Діяльність Національної експертної комісії спрямована на унеможливлення порушень прав дітей і молоді та забезпечення дотримання їхніх прав в усіх сферах інформаційного простору.

З метою реалізації та додержання вимог чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі на виконання завдань, встановлених ст. 19 Закону України «Про захист суспільної моралі», Національна комісія звернулася до низки міністерств, науково-дослідних установ та громадських організацій щодо надання пропозицій, фахових коментарів, висновків, результатів проведених досліджень, статистичних даних щодо впливу на дітей продукції мобільного контенту, Інтернету, комп’ютерних ігор, телепродукції, продукції засобів масової інформації.
Станом на 11.02.2013 надійшли відповіді від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології і Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний інститут глибинної психології».
За інформацією Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, з метою вдосконалення вітчизняної системи захисту дітей від впливу негативної інформації та врахування різних вікових категорій Національна рада 08.02.2012 рішенням № 187 затвердила склад Міжвідомчої робочої групи з розробки та впровадження національної системи позначок для захисту дітей від інформації, що може шкодити їхньому здоров’ю і розвитку (далі – Міжвідомча робоча група).
Основними завданнями Міжвідомчої робочої групи, до складу якої входять і представники Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, є створення ефективної системи контролю якості та відповідності дитячого аудіовізуального продукту, запровадження чіткого законодавчого регулювання у цій сфері і забезпечення проведення експертної оцінки, здійснення моніторингу із залученням до цієї роботи громадськості, розробка національного проекту маркування відеопродукції, яке позначатиме негативний контент і вікові обмеження, та впровадження його на всіх телевізійних каналах.
Згідно з результатами дослідження Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України щодо уявлення батьків і дітей про ризик перегляду телевізійних програм та фільмопоказу, здійсненого на запит Національної ради, 60% українських батьків підтримують створення нової системи візуальних позначок.
Діяльність Міжвідомчої робочої групи підтримується спільним проектом Ради Європи та Європейського Союзу.
Зараз триває міжнародна співпраця Національної ради з Радою Європи, Європейською платформою регуляторних органів (The European Platform of Regulatory Authorities – EPRA), Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Форумом регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Причорноморського регіону, яка спрямована на вивчення кращих європейських практик та підходів регулювання телерадіомовлення, зокрема нових медіа, щодо забезпечення захисту дитячої аудиторії від інформації, що може шкодити їхньому здоров’ю і розвитку, сприяння розвитку дитячого мовлення та можливостей застосування прикладів європейського досвіду в умовах українських реалій.
Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії  та наркології повідомив, що науковими співробітниками відділу соціальної та клінічної наркології УНДІ ССПН МОЗ України за період 2010-2012 виконувалася науково-дослідна робота «Розробити систему лікувально-профілактичних заходів щодо надання спеціалізованої медичної допомоги особам із хімічною та нехімічною аддикціями (на моделі алкогольної та ігрової залежності)». Були отримані наступні результати:
- запропоновано медико-психологічну і корекційну допомогу  особам, схильним до аддиктивної форми поведінки та створено систему лікувально-профілактичних заходів щодо надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам із поєднаною алкогольною та ігровою залежністю;
- підготовлені та впроваджені методичні рекомендації, 1 методичний посібник, 4 нововведення, інформаційний лист тощо.
Приватним вищим навчальним закладом «Міжнародний інститут глибинної психології» було проведено цикл круглих столів «Актуальні проблеми законодавчого забезпечення захисту суспільної моралі. Агресія на телеекрані – потреба чи провокація». У роботі круглого столу брали участь науковці профільних освітніх установ України, представники виконавчої влади, телерадіокомпаній, незалежні експерти. Окремі дослідження не проводилися.
З метою убезпечення від негативного впливу інформаційного простору на психічне та фізичне здоров’я дітей і підлітків спеціалістами апарату Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі у листопаді 2012 року проаналізовано інформацію стосовно розповсюдження комп’ютерних ігор в мережі Інтернет, а також інформацію про понад 50 комп’ютерних ігор, які реалізуються в торговельних точках м. Києва.
Питання про дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі при обігу комп’ютерних ігор на території України розглядалось на засіданні Національної комісії у березні 2013 року.
Для створення даного матеріалу були використані матеріали даного сайту: http://www.moral.gov.ua/news/601/

Комментариев нет :

Отправить комментарий