вторник, 25 ноября 2014 г.

Як спілкуватися з агресивно налаштованими батьками?



Слухаючи про проблеми, що виникають під час перебування їхньої дитини в дитячому садку, мало хто з батьків спокійно, виважено та з розумінням приймає таку інформацію. Подібні розмови майже завжди зачіпають питання статусу батьків, розуміння ними процесу виховання, що провокує агресивні прояви з їхнього боку. Однак за умови спрямування агресії в конструктивне русло будь-який конфлікт розв’язати мирно.
       Чому батьки поводяться агресивно?
До агресивних проявів схильні люди зі слабо збалансованою нервовою регуляцією. Здебільшого вони запальні та імпульсивні, схильні до маніпулятивного типу поведінки. Тож під час розмови з такими батьками власна урівноваженість педагога дасть їм змогу заспокоїтися й уникнути стану афекту. У жодному разі не можна піддаватися паніці та роздратуванню. Щойно маніпулятор відчує, що його «сценарій» не спрацьовує, він змінить тактику.
Батькам важливо почути слова підтримки щодо своєї батьківської спроможності. Корисно попросити їх про допомогу і співпрацю.
Іноді через неуважне ставлення педагогів до батьківських прохань і побажань щодо дитини навіть терплячі матусі й татусі починають поводитися агресивно. У такому разі слід з’ясувати,  які саме прохання було проігноровано, чому це настільки важливо для батьків.
До проявів раптової агресії схильні також батьки, які переживають стресову ситуацію, як-от матеріальні труднощі, розлучення, втрата близького родича. Помітивши в співрозмовника такі спалахи агресії, варто в доброзичливій формі поцікавитися, що його турбує і тривожить.

Як уникнути ефекту снігової лавини?
Насамперед слід спрямувати конфлікт у русло конструктивної бесіди. Важливу роль відіграє здатність адекватно реагувати на емоційний стан батьків, а опісля – на зміст їхніх вимог чи претензій. Скажімо, педагог бачить, що мама вихованця нервує, її рухи стають імпульсивними та різкими, погляд – гострим і пронизливим. Педагогу варто проговорити емоції, які він відчуває: «Схоже, вас щось засмутило, і ви хочете це обговорити зі мною». У такій ситуації будуть корисними всі прийоми й техніки активного слухання.
Варто пам’ятати, що будь-яку суперечку можна обернути на плідну розмову, якщо бути уважним до прояву емоцій – співрозмовника та своїх власних.

Як поводитися в конфліктній ситуації
·       будьте уважним до батьків, дайте їм можливість висловитися і бути почутими
·       проявляйте повагу й увагу до батьків незалежно від стилю їхньої комунікації
·       проявляйте співчуття і терпимість
·       уникайте маніпулятивного стилю розмови, не поводьтеся зверхньо
·       пропонуйте спільний пошук виходу зі складної ситуації
·       делегуйте частину відповідальності батькам
·       висловлюйте свою згоду з батьками, якщо це доцільно
·       контролюйте свої емоції, жести
·       чітко оперуйте фактами, апелюйте до нормативно-правових актів
·       формулюйте думки однозначно, максимально просто і доступно
·       висловлюйте своє баченя проблеми, уточнюйте власне розуміння позиції батьків.


Олена Бернацька. Як спілкуватися з агресивно налаштованими батьками /Бернацька Олена // Дошкілля.-  жовтень 2014, №3. – с. 6

Комментариев нет :

Отправить комментарий