суббота, 8 февраля 2014 г.

Мультфільми, відео, комп’ютерні ігри, мобільний контент – від чого ще боронити наших дітей?

Глобальний інформаційний простір, про загрози й ризики якого стосовно дітей останнім часом все більше ставить питання Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, що в різний (часто упереджений) спосіб коментують ЗМІ, не збирається здавати своїх позицій, як не збирається робити цього і Національна комісія. І хоча  осягнути телебачення, радіо, друковані ЗМІ, відеопродукцію, що продається  на ринках і в магазинах, комп’ютерні ігри і видовищні заходи й інші вірогідні форми, в яких криється інформаційна небезпека для неповнолітніх неможливо, ми продовжуємо застерігати: інформаційний простір вкрай небезпечний для дітей!
Ще не схлинула суперечлива хвиля мультиплікаційних дискусій і не завершилася підготовка окремого засідання щодо інформаційної безпеки дітей, про яке оголосила Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, а на порядок денний винесене ще одне питання, ініційоване цього разу на підставі моніторингу та звернення Черкаської обласної державної адміністрації.
Згідно з даними Управління МВС України в Черкаській області, за 9 місяців 2012 року на території області зареєстровано 12 самогубств та суїцидальних спроб, вчинених неповнолітніми.
Як повідомляється в листі Черкаської ОДА, надісланому на адресу Національної комісії, в ході виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню неповнолітніми самогубств, було встановлено, що здебільшого діти стають жертвами відео та інформації, яка розміщена в глобальній мережі Інтернет. Якщо ж урахувати, що в сучасному мобільному телефоні, якими переважно користуються підлітки, можна розмістити не одне подібне відео, поширення через мобільний контент шкідливої для дітей інформації буде відбуватися з неймовірною швидкістю.
Додамо, що згідно із соціологічними дослідженнями, нещодавно проведеними серед київських школярів, кожен 10 готовий чинити насильницькі дії після перегляду певних інформаційних матеріалів, а 37% українських дітей готові порушувати закон, – отже наше завдання полягає в тому, щоб з’ясувати, звідки береться така мотивація
Безпрецедентні випадки з дорослими, які, вийшовши з віртуального світу, у реальному просторі жорстоко позбавляють життя безвинних людей, доводять потужний вплив комп’ютерних ігор навіть на сформовану психіку, а героїка вчинків у дитячій свідомості, на жаль, пов’язується сьогодні не з польотом у космічний простір, як це було півстоліття тому. То ж питання «Що робити? Як вплинути? Як знівелювати небезпеки і ризики при поширенні інформаційної продукції? Хто й як це мусить зробити?» вже набувають наразі глобального значення
Використання міжнародного досвіду заборони комп’ютерних ігор, просвітницька робота з дітьми і батьками, попередження суб’єктів підприємницької діяльності, закривання деяких сайтів і навіть порушення кримінальних справ залишатимуться лише запобіжними заходами і не матимуть дієвого впливу, допоки не відбудеться трансформація свідомості в суспільстві: права бізнесу на прибуток мають бути обмежені правами людей (і в першу чергу – дітей), які МАЮТЬ ПРАВО НА БЕЗПЕЧНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР!
Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі має намір подати Кабінету Міністрів України проекти нормативно-правових актів щодо безпеки дітей і впевнена, що запорукою успіху наших дій можуть стати лише спільні дії усіх суб’єктів, які в межах своєї компетенції здійснюють нагляд і контроль у сфері захисту суспільної моралі, за сприяння обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, недержавних організацій, представників бізнесу.
Укотре наголошуємо: поширення продукції, забороненої статтею 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», може завершитися порушенням кримінальної справи. Закон – один для всіх.
Закликаємо батьківську громадськість, органи місцевого самоврядування, недержавні організації, представників бізнесу спільними зусиллями зупинити руйнівну інформаційну навалу, щоб захистити наших дітей.
БІДА – НА ПОРОЗІ. ЧАС ДІЯТИ!
Під час створення даного повідомлення нами були використані наступні матеріали: http://www.moral.gov.ua/news/560/

Комментариев нет :

Отправить комментарий