вторник, 7 июня 2016 г.

Жили собі довго і щасливо, і читали разом усе життя: як мотивувати до читання (за матеріалами сайту «Букмоль» http://bokmal.com.ua/people/9-porad-yak-motyvuvaty-do-chytannia/



Як мотивувати дітей і дорослих бути читачами все життя? Юнас Андерссон (Jonas Andersson) який займається промоцією читання у шведській Культурній раді, присвятив цьому питанню цілу книжку – найістотніші висновки звідти він переповів на блозі премії Астрід Ліндґрен. Отже, 9 порад тим, хто читає вдома з власними дітьми чи для ширшої аудиторії:
1. Починайте рано (і не кидайте). Важливість раннього читання, надто – у родинному колі, складно переоцінити. Ініціативи, що заохочують читання вголос, надто ж татів – дітям, є надзвичайно важливими.



2. Аби між читачами у групі не виникали занадто великі розбіжності, визначайте відповідну цільову аудиторію.

3. Надавайте широкий вибір матеріалів для читання: доступ до великої кількості різних текстів додає мотивацію читати, а також демонструє, що читання – цінне заняття, яке приносить насолоду.

4. Заохочуйте соціальне читання. Між мотивацією до читання і можливістю соціально взаємодіяти з текстами існує пряма залежність. Під соціальною взаємодією я маю на увазі обговорення книжок, читання разом із іншими, обмін книжками, усними і письмовими враженнями від прочитаного.


5. Залучайте читачів, які є прикладами для наслідування: всіх, особливо чоловіків, варто спонукати ставати такими зразками; заохочуйте старших дітей читати молодшим. Це принесе подвійну користь: молодші діти отримають увагу старших, які у свою чергу, слугуючи прикладом для наслідування, зміцнять упевненість у собі.


6. Давайте свободу вибору: мотивація читати залежить від можливості обирати, що читати. Щоправда, нагода обирати «що», не виключає ваші власні міркування та цілі щодо «скільки».


7. Спирайтеся на читацькі інтереси вашої цільової аудиторії.

8. Розвивайте літні читацькі програми: співпраця шкіл та громадських бібліотек важлива, так само, як і те, що батьки розуміють користь таких активностей.

9. Формулюйте чіткі та досяжні цілі й оцінюйте процес.


Комментариев нет :

Отправить комментарий